Kert Otthon

4 dekoratív lombhullató, melyet őszi lombszíne miatt is érdemes ültetni!

őszi levelek

Mielőtt a lombhullató fák és cserjék elveszítenék lombozatukat, ősszel változatos színekben pompáznák köszönhetően az őszi lombszíneződésnek. Számos olyan lombhullató növény létezik, amely az átlagosnál szebb, élénkebb színekben pompázik ősszel, cikkünkben ezek közül mutatunk be négyet.

Kanadai fanyarka

Az Észak-Amerikából származó kanadai fanyarka igazán univerzális növény, tavasszal nyíló fehér virágaival, később ízletes bogyós terméseivel, ősszel pedig narancssárga és bordó színben játszó levélzetével visz életet kertünkbe.

Díszítőértékén túl számos jó tulajdonsággal rendelkezik, jól bírja a tűző napot, vízigénye alacsony, jó szárazságtűrő képességgel rendelkezik. Egyedül arra kell csak figyelni, hogy ha egy mód van rá, tápanyagban gazdag talajba ültessük.

Kopasz szömörce

A kopasz szömörce különleges levélzete, és télen is díszítő piros termése miatt érdemelte ki, hogy szerepeljen ebben az összeállításban. A kb. 3 méter magas cserje, cserjecsoportban és önállóan ültetve is látványos őszi dísze lehet kertünknek.

A levélzetét alkotó szeldelt levelek narancssárga és bordó árnyalatban pompáznak lombhullás előtt. A kopasz szömörce, elég egyszerűen nevelhető növény, világos vagy félárnyékos helyre, átlagos talajba ültetve remekül fejlődik. Nagyon meleg, és tartósan száraz időszakokban érdemes mérsékelten öntözni, más teendő nem akad vele.

Közönséges nyír

A közönséges nyír tulajdonképpen, egész évben jelentős díszítőértékkel bír, köszönhetően fekete-fehér törzsének, azonban ősszel éri el szépsége csúcsát, amikor is rombusz alakú levelei, élénksárga színben kezdenek pompázni.

A közönséges nyír nem túl problémás növény, az idősebb példányok jól viselik a szárazságot, jól érzik magukat tűző napra ültetve is, és várostűrő képességük is jó.

Bár nem kimondottan kényes a betegségekre és a kártevőkre, időnként gondot okozhat a levélrozsda és levélfoltosodás, valamint a növényevő darazsak és levéltetvek károsítása. A legkomolyabb ellenérv, amit fel lehet hozni a nyír ellen, az, hogy szemetel.

Perzsafa

A perzsafa kb. 10 méteres maximális magasságot elérő fa, amelyet főként szoliter növényként érdemes ültetni a kertbe! Fényes felületű levelei ősszel, sárga, narancs és bordó színben játszanak látványos külsőt kölcsönözve számára.

Ha szeretnénk a kertünket, ezzel a látványos fával gazdagítani, jó, ha tudjuk, hogy víz és tápanyagigényes. Nedves, tápanyagban dús talajba ültetve, világos, napos helyen fejlődik legszebben.

A sort természetesen még lehetne folytatni, az ősz és a természet pazar látvánnyal örvendeztet meg minket, szebbnél-szebb színeket produkálva.

Kép forrása: Pixabay.com

Ez is érdekes lehet: