Kert Otthon

15 lombhullató sövénynövény, melyből mutatós sövényt nevelhetsz!

gyöngyvessző

Dekoratív sövényeket örökzöld valamint lombhullató növényekből is nevelhetünk. A lombhullató növényekből nevelt sövények előnye, hogy évszakonként képesek más-más arcukat mutatni, hátrányuk, hogy télen átláthatóbbak a lombhullás miatt, mint az örökzöldekből álló sövények.

Cikkünkben 15 olyan lombhullató sövénynövényt gyűjtöttünk össze, melyekből szabályos nyírott, vagy lazább hatású, kötetlenebb sövényt lehet nevelni.

Apró virágú fagyal

Az apró virágú fagyal jó ellenálló képességű, kb. 1,5méter magas cserje, mely világos, napos helyen fejlődik legszebben. A nyár első felében díszít fehér virágaival. Nyírott sövényt nevelhetünk belőle.

Cserszömörce

A cserszömörce nyírott, és kötetlenebb sövény nevelésére is alkalmas virágaival és lombszínével díszítő cserje. Betegségekre és kártevőkre nem érzékeny, jól bírja a szárazságot.

Egybibés galagonya

Az egybibés galagonya kötetlen laza, valamint nyírott sövény nevelésére is kiváló. Virága, valamint termése is jelentős díszítőértékkel bír. Idős példányai jól viselik a szárazságot, napos, világos helyen fejlődik legszebben.

Érdeslevelű gyöngyvirágcserje

Laza, kötetlen hatású sövényt nevelhetünk a nyáron virágaival díszítő érdeslevelű gyöngyvirágcserjéből. Fény, víz és tápanyagigényes növény, világos, napos helyen, öntözés mellett, tápanyagban bővelkedő talajba ültetve érzi legjobban magát.

Hamvas gyöngyvessző

A hamvas gyöngyvesszőt tavasszal gazdagon díszítik hófehér virágai. Világos, napos és félárnyékos helyre is ültethető cserje, melyből nyírott és természetes hatású sövényt is nevelhetünk.

Japán gyöngyvessző

Természetes hatású sövény nevelésére alkalmas, rózsaszín és fehér virágokkal díszítő cserje. Napos, világos és félárnyékos helyre is ültethető. Időnként megtámadhatja tűzelhalás, levélfoltosodás és lisztharmat.

Japán vérborbolya

Alacsony termetű cserje, mely jól alakítható nyírással. Virágaival, levélszínével és terméseivel is díszít. Ellenálló, szívós növény, betegségekre és kártevőkre nem érzékeny.

Kerti gyöngyvessző

Ellenálló és sokoldalú növény, nyírott és szabálytalan sövényt is nevelhetünk belőle. Peronoszpóra és lisztharmat néha megtámadhatja, egyéb betegségekre, valamint kártevőkre nem érzékeny.

Közönséges fagyal

Jól alakítható cserje, melynek hófehér virágai kimondottan díszesek. Jól viseli a szárazságot, és a városi klímát, valamint légszennyezettséget is. Napos, világos és félárnyékos helyre is ültethető.

Közönséges gyertyán

A közönséges gyertyán jól alakítható metszéssel, mutatós sövény nevelhető belőle. A fényviszonyokra nem kényes, napos, világos és árnyékosabb helyekre is ültethető. Kedveli a tápanyag dús, humuszos talajt.

Mezei juhar

A mezei juhar jó adottságú fa, mely bármilyen fényviszonyú helyen jól érzi magát. Jól alakítható, alkalmas sövény nevelésére, ehhez kb. 30-50cm-re ültessük egymástól a töveket.

Rózsalonc

A rózsalonc tavasz végétől díszít tölcsér alakú virágaival. Lazább hatású, kötetlen sövényként is alkalmazható a kertben. Alacsony vízigényű növény, mely napos, világos és félárnyékos helyen is szépen fejlődik.

Svéd berkenye

A svéd berkenye utcafaként is rendkívül dekoratív, metszéssel díszes sövényt is nevelhetünk belőle. Lazább és kötöttebb talajtípusokba is ültethető, világos, vagy félárnyékos helyre.

Téli jázmin

A téli jázmin alacsony termetű cserje, mely a lombfakadás előtt hozza sárga virágait. Beültethetünk vele rézsűket, és alacsonyabb sövénnyé is alakíthatjuk. Napos, világos és félárnyékos helyre egyaránt ültethető.

Vérbükk

A vérbükk különleges bordós, barnás lila árnyalatú levelei miatt, igazán különleges külsejű fa. Jól alakítható, szabályos nyírott, és természetesebb hatású sövény is nevelhető belőle. Szereti a tápanyagban gazdag, mérsékelten nedves talajt.

Kép forrása: Pixabay.com

Ez is érdekes lehet: