Szépség

4 ok, ami miatt időszakosan zsírosabb lehet az arcbőröd

zsíros arcbőr

Az arcbőrünk típusa többféle lehet, normál, száraz, zsíros vagy kombinált. Az évek alatt persze változhat, hogy milyen típusú arcbőrünk, de akár az időjárás vagy a napi arcápolási rutin is befolyásolhatja. Még annak is lehet zsíros az arcbőre, akinek alapvetően normál vagy kombinált a bőrtípusa.

Ezt természetesen sokféle indokra vezetik vissza, a legtöbben a felborult hormonháztartást vagy a menstruáció miatti hormonváltozást okolják, pedig számos más tényező is befolyásolhatja a bőrünket, és okozhat időszakosan zsírosabb bőrtípust.

A zsíros bőrtípus érzetre és látszatra sem kellemes, emellett a mitesszerek megjelenésére is számíthatunk miatta. De milyen tényezők okozhatják a bőrünk időszakos zsírosodását, és mit tehetünk azért, hogy ez ne történhessen meg? Jöjjön négy ok, ami miatt időszakosan zsírosodhat az arcbőrünk:

Túlzott arctisztítás

Aki kicsit is foglalkozik az arcbőrével, annak az arcápolás egy alapos tisztítással kezdődik. Ugyanakkor túlzásba sem szabad esni, hiszen ha túl sokszor tisztítjuk az arcbőrünket, akkor serkenthetjük a faggyú termelést, ami pedig az arcbőr zsírosodásához fog vezetni. A legjobb, ha megtaláljuk ebben is az egyensúlyt, naponta 1-2 alkalommal is elég lehet az arctisztítás.

Nem megfelelő életmód

Kevesen gondolnák, de amit megeszünk, az az arcbőrünkre is hatással lesz. Bár azt szokták mondani, hogy az olajos magvak fogyasztása jót tesz a bőrnek, de ebben is túlzásba lehet esni. A túlzott olajos mag fogyasztás pedig az arcbőr zsírosodásához vezet. Ugyanez a helyzet, ha túl nehéz ételeket fogyasztunk, ilyenkor ugyanis pattanások formájában jelennek meg az egészségtelen étrend következményei az arcunkon.

Nem megfelelő arcápolási rutin

A túlzott arctisztítás is probléma, de a nem megfelelő készítmények és a rossz arcápolási rutin is okozhat gondot. A készítmények kiválasztása kulcskérdés, ezért mindenképp tudnunk kell, hogy milyen is a bőrtípusunk. A legnehezebb dolga természetesen a kombinált arcbőrűeknek van, hiszen ilyenkor az arc különböző részeire más és más készítmény lesz megfelelő.

Az sem mindegy, hogy a készítményeket mivel visszük fel. Érdemes a kezünk helyett erre alkalmas eszközt használni, azt pedig rendszeresen tisztítani. Ha a kezünkkel visszük fel a krémet, akkor a szennyeződéseket is felvihetjük, amik a kezünkön vannak.

Kevés folyadék fogyasztása

Az általános nézet az, hogy a nem megfelelő folyadékbevitel csak száraz bőrt okozhat, hiszen ha a szervezetünk kiszárad, akkor biztosan az arcbőrünk is. Pedig a valóság az, hogy a dehidratáltságot a szervezet a túlzott faggyú termeléssel próbálja meg kompenzálni.

Emellett az is nagy hiba, ha az alapvetően zsíros bőrünkre nem használunk hidratáló krémet, hiszen a zsíros bőr is kiszáradhat, amit a szervezet a bőr zsírosodásával próbál meg helyrehozni. Fogyasszunk legalább 2-4 liter folyadékot naponta, és a bőrünk dehidratáltságát is vegyünk számításba még akkor is, ha alapvetően zsíros az arcbőrünk.

Kép forrása: Pexels.com

Ez is érdekes lehet: