Otthon

Duguláselhárítás természetes módszerekkel – Így csináld!

duguláselhárítás

A dugulást senkinek sem kell bemutatni, mert már mindenki találkozott vele. Állunk a csapnál konyhában vagy a fürdőben, esetleg a WC csésze felett, a víz pedig lassan vagy egyáltalán nem akar lemenni.

Ilyenkor persze a legtöbben pánikba esnek, hogy most mi lesz, és az első gondolatuk, hogy szaladnak a tisztítószeres szekrényhez, és előveszik a bolti lefolyótisztítót. Ezzel persze nincs is semmi baj, ugyanakkor léteznek a környezetre kevésbé káros megoldások a dugulás megszűntetésére.

Lássuk, hogyan lehet természetes módon is megoldani a dugulást.

Mi okozza a konyhai és a fürdőszobai dugulást?

Ahhoz, hogy a leghatékonyabban tudjuk megszűntetni a dugulást, nem árt tudni, mi okozza. A leggyakrabban a mosdóban vagy a mosogatóban találkozhatunk dugulással. A konyhai dugulás leggyakoribb oka a lefolyóba kerülő ételmaradék. Mosogatás közben akarva-akaratlan bekerül az étel és a zsír a lefolyóba, ezek felgyűlve duguláshoz vezetnek.

A fürdőszobában egy kicsit más a helyzet, itt többnyire testszőrzet, haj kerül a lefolyóba, valamint a szappanmaradék is felhalmozódhat a csövekben. Ezek is képesek összeállni, megülni a csövek kanyarulatában, és dugulást okozni. A WC-ben sem ismeretlen a dugulás, itt viszont általában akkor fordul el a baj, ha gondolkodás nélkül mindent beleöntünk.

Sokan öntik az ételmaradékot a WC-be, mondván a lefolyó csak eldugulna, de arra nem gondolnak, hogy a WC is. A WC dugulása megelőzhető, ha nem öntünk be semmit, amit nem szabad: ciki csikket, egészségügyi betétet, macskaalmot, ételmaradékot stb..

Mennyire hasznosak a mechanikus módszerek?

A dugulás megoldásának egy lehetséges, vegyszermentes módja a mechanikai módszerek használata, mint a pumpa és a csőgörény. A pumpa valószínűleg senki számára sem ismeretlen eszköz, a WC dugulásánál legtöbben ezt kapják elő először.

A csőgörényt már kevesebben ismerik, és még kevesebben merik használni. Ha dugulás üti fel a fejét a vegyszerek helyett érdemes először a pumpával próbálkozni. Ha ez nem jön be, akkor érdemes a mosdó vagy mosogató alatti csövet szétszedni és megtisztítani. Ilyenkor mindenképp tegyünk vödröt a cső alá.

A csőgörény is hatékony eszköz, különösen a fürdőszobai dugulások esetén, viszont azt nem árt tudni, hogy ez kétemberes módszer, és nagyon óvatosan kell eljárni, különben a csőgörény a csőbe törhet. Ha van száraz/nedves porszívónk, azzal is tehetünk egy próbát, hogy elhárítsuk a dugulást.

Vegyszerek helyett természetes módszerekkel

A mechanikai módszerek mellett a másik vegyszermentes megoldás, ha természetes készítményeket juttatunk a lefolyóba, nem pedig bolti vegyszereket. Az egyik legegyszerűbb megoldás, ha ledugózod a lefolyót, majd forró vizet öntesz bele, és kihúzod a dugót.

Ezt érdemes párszor megismételni, mert az olajos-zsíros lerakódásokat képes a forró víz is feloldani. Ezt a módszert akár megelőzésként is használhatod. A környezetbarát duguláselhárítás másik eszköze az ecet és a szódabikarbóna használata.

Egy csésze szódabikarbóna a lefolyóba, tíz perc múlva egy csésze ecet, majd a forró víz, csodákra képes. A só-citromlé-ecet kombináció is jó választás, ha természetes módon szeretnénk megoldani a dugulást.

Így előzhetjük meg a dugulást!

Ha a dugulás megoldódott, érdemes a megelőzésre is gondolni. A fenti természetes módszereket megelőzésként is használhatjuk. Pár hetente, de legalább havonta egyszer érdemes a csöveket alaposan átmosni forró vízzel, de a szódabikarbóna és ecet kombót is használhatjuk havonta, hogy megakadályozzuk a dugulást.

Kép forrása: Pexels.com

Ez is érdekes lehet: