Otthon

Mi mindenre használható a citromsav a háztartásban?

citrom

A citromsav egy nagyon univerzális anyag, melyet sokan csak a szörpkészítésnél vesznek elő a kamrából, pedig számos más módon is használhatjuk. A citromsav az ecetnél gyengébb sav, és legalább annyira hatékony tisztítószerként, mint a szódabikarbóna.

A neve alapján citrusfélének gondolnánk, pedig általában melaszból vagy kukoricakeményítőből készül, de természetesen a citromlében is megtalálható. A természetes megoldások hívei számára nagyon jó választást jelent, mert számos módon felhasználható a háztartásban.

A citromsav egyik legnagyobb előnye, hogy nincs káros mellékhatása. További előnyös tulajdonsága, hogy az illata enyhébb, mint az ecetnek, nem annyira erős és szúrós. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy olcsó, és már lebomoló csomagolásban is lehet kapni.

Természetesen a tárolására érdemes odafigyelni, ugyanis a citromsav bepenészedhet, ilyenkor pedig már nem lehet felhasználni. Száraz, jól szellőző helyen célszerű tartani, a párás, nedves helyeket mindenképp kerüljük.

Mosogatásnál: mosogatógépben az öblítős rekeszbe töltve, vagy a gépi mosogatószerhez adva is használhatjuk, mert megakadályozza a poharak opálosodását.

Mosásnál: a folttisztító só hatásának fokozására, valamint öblítő helyett is használható gépi mosásnál. Illóolajjal és mosóparfümmel is kombinálhatjuk, így természetes és illatos öblítőt kaphatunk.

Hajmosáshoz: a természetes hajápolás szerelmesei, különösen a samponszappan használói, nagyon kedvelik a citromsavat, ugyanis a lúgos szappan hatását enyhíti.

Fürdőbombához: házi fürdőbomba készítésnél is legyen kéznél a citromsav. Egységes recept nincs, az alapja a citromsav, a szódabikarbóna és a keményítő, mely bármilyen illóolajjal kombinálható.

Takarításhoz: a fürdőszoba és a WC tisztításánál nagyon hatékony megoldás a citromsav, de akad, aki ecet helyett a hűtő tisztításához is használja.

Vízkőoldásra: a természetes módszerek kedvelői vízkőoldás esetén a citromsavra esküsznek. Tehetjük a WC-be, a kávéfőzőbe, vízforralóba, de általános vízkőoldásra is használható, vízzel kikeverve szórófejes flakonba töltve.

Tartósításra: használhatjuk szörpök és befőttek tartósítására, valamint az almaszeletek barnulását is megakadályozhatjuk, ha citromsavas vízbe áztatjuk őket.

Kép forrása: Pixabay.com

Ez is érdekes lehet: