Otthon

Jelek, hogy itt az ideje a szőnyegcserének

Nem mindig vannak egyértelmű jelei a szőnyegcserének, hiszen nap, mint nap látjuk ezt a kiegészítőt az otthonunkban. Mutatunk is néhány olyan jelet, amelyek egyértelművé teszik, hogy itt az ideje kicserélni a szőnyegünket!

Ha valamit sokat használunk, az idővel veszít a fényéből, azaz kopik. Nincs ez másként a szőnyegekkel sem. Elsősorban azokon a helyeken érdemes alaposan áttekintetni a padlóvédőket, ahol sokat járkálunk, azaz a lakás forgalmas területein. Ez többnyire a bejárati ajtó előtti szőnyegekre, vagy a folyosón, az étkezőben, a konyhában leterített szőnyegekre érvényes. Amennyiben ezeket még mosni sem tudjuk, a szőnyeg anyaga miatt, akkor ideje megfontolni az új szőnyeg vásárlását.

Minden családban előfordul – főként, ahol gyermek is él a családban –, hogy szemmel is jól látható foltok éktelenkednek a kárpiton. Vagy nem, mert mindig sikerül úgy fordítani a szőnyeget, hogy az a kanapé vagy az asztal alá kerüljön. De mit tehetünk, ha már annyi folt van a szőnyegen, hogy akárhogy forgatjuk, egy-két folt még így is láthatóvá válik? Nincs más dolgunk, minthogy alaposan kitisztítjuk, vagy erre szakosodott szakemberekre bízzuk a foltkivételt, de van egy harmadik opció is, ami nem más, mint az új szőnyeg vásárlása.

A háziállatok előszeretettel fekszenek le a szőnyegre, hogy ott pihenjék ki a napi fáradalmakat. Emiatt előbb-utóbb a szőnyegbe is beivódik az állat szaga, mert hiszen lássuk be, egy kutya vagy egy macska soha nem lesz olyan illatos még fürdést követően sem, mint az ember. Ha már a szőnyeg mellett elhaladva is azt érezzük, hogy megcsapja az orrunkat az a bizonyos állott szag, akkor is itt az ideje a szőnyegcserének.

A szőnyegek is kopnak tehát. Nem biztos, hogy ételfoltok tarkítják, az is előfordul, hogy a szőnyeg, az idő múlásával veszít a színéből és a textúrája is jelentősen elhasználódik. Ez is egy jel lehet, hogy körülnézzünk egy szőnyeg üzletben.

Mi mutathatja még, hogy új szőnyegre van szükségünk? A lakásnak van egy pontja, ahol sok víz, gőz és pára érheti a szőnyeget. Ez pedig nem más, mint a fürdőszoba. Ha a fürdőszobaszőnyegnek nincs ideje kiszáradni, akkor nem csak kellemetlen szagot áraszt magából, még a penész veszélye is fenyeget. Ez is azt jelenti, hogy bármennyire is halogatnánk még az új szőnyeg vásárlását, azt bizony minél hamarabb meg kell tennünk.

Ez is érdekes lehet: