Család

Éttermet vagy kávézót nyitna? Így vágjon bele!

A kezdeti nehézségek áthidalhatók, de feltétlen szükséges egy jó üzleti terv! Ha kitűztük célunkat, és megjöttek a válaszok a közgazdaságtan 3 alapkérdésére, Mit? Hogyan? Kinek? „termeljünk”, akkor érdemes vállalkozást indítani. Amikor már tudjuk pontosan, mit akarunk csinálni, hogyan fogjuk megvalósítani, és felmértük a leendő célpiacot. A finanszírozási részt is át kell gondolni, hiszen manapság nem ritka, hogy kezdő, újrakezdő és prosperáló vállalkozások egyaránt likviditási problémával küzdenek.

Sok kérdés merülhet fel egy étterem vagy kávézó nyitásakor. Többek között keresni kell egy konyhai berendezésekkel foglalkozó céget, amelynek tevékenységi körébe tartozik többek között a nagykonyhai mosogatógépek forgalmazása, mely nagyban segítheti a későbbiekben a munkánkat. Akár étteremről, akár kávéházról legyen szó, a vendéglátáshoz elhivatottságra van szükség. A forgalom kiszámíthatatlan, valamint a humánerőforrás elvándorlása miatt fellépő munkaerőhiány is ránehezedik a vendéglátó szektorra. De mindennek van szép oldala! Ha valamit jól csinálunk, idővel meghozza gyümölcsét.

 

Étterem vs. kávézó

Mindkettő mellett szólnak pro és kontra érvek, de azért egy étterem vezetése bonyolult, sokrétű munkát igénylő feladat. Ezzel szemben egy kávéház működtetése sokkal egyszerűbbnek tűnik, pedig nem mondható annak, megvannak a maga buktatói. Ma már kibővült kínálat várja a kávézókba látogatókat, és az éttermek is sokféle kávét kínálnak. Érdemes valami különleges, egyedi szolgáltatást nyújtani a siker érdekében! Az emberek kíváncsiak az újra, és díjazzák a megszokottól eltérő kínálatot. Az ideák elősegíthetik a sikert!

 

Mi kell egy jó étteremhez?

Kezdjük azzal, hogy nem mindegy, hol van az étterem. Ellentmond mindennek, hogy vannak eldugott, ugyanakkor nagyon közkedvelt helyek. Valami odavonzza a látogatókat… Na, ez a legnagyobb munka, egyedit, különlegeset, megismételhetetlent megálmodni és létrehozni. A vendéglátás valójában szolgáltatás, amely a hozzáadott érték miatt válhat egyedivé. Hiszen vannak esetek, amikor a kínálat ugyanaz, de mégis más. Egy ételt sokféleképpen el lehet készíteni, és a tálalás is segít a megkülönböztetésben. A működés során kiemelt kulcsszavak: megbízhatóság, minőség, szaktudás, elhivatottság, empátia, türelem, kitartás…

 

Milyen a jó kávézó?

Erre nincs recept. Légy szakmailag magabiztos, jó vezető, aki empatikus a beosztottjaival! Hiszen a mai világban a jó és megbízható alkalmazott ritka kincs! A kínálat kialakítása során figyelembe kell venni a piac igényeit, hiszen kínálhatunk bármit, ha nem kell a fogyasztóknak, elmarad a siker! Speciális kínálat, egy jó barista, megbízható alkalmazottak, megfelelő anyagi háttér, folyamatos megújulási vágy, és megannyi tényező befolyásolhatja sikerességünket a munkánk során.

A kávézók mindig érdekes színfoltjai voltak a városoknak. Karinthy idejében is egyfajta kulturális, társadalmi térként működtek. Ma sincs másként, csak az embereknek kevesebb az ideje, és néhányan már kellő ismerettel rendelkeznek a kávéról. Ember és ember közötti kapcsolatot összeköthet egy jó hely, egy különleges hangulatú kávézó, hát törekedjünk a megvalósításra! Álmodjunk meg egy milliőt, folyamatosan keressük az újabb alapanyagokat, és teremtsünk egyedi arculatot leendő kávézónknak! A makro környezetet nem tudjuk befolyásolni, de nagyban rajtunk múlik, mennyire leszünk sikeresek, vajon jól mértük-e fel a piaci helyzetet.

 

Szükség van nagyteljesítményű, jó minőségű gépekre

Melyeknek beszerzése nem is olyan egyszerű. Ebben próbál segítséget nyújtani az Anvalor webáruház, legyen szó bármely konyhai munkafolyamatról, széles a kínálat. Előkészítés, sütés, főzés, hűtés, mosogatás stb. során a tiszta, jól karbantartott konyha elengedhetetlen! Természetesen fontos a minőség, de a hosszú távú fenntarthatóság érdekében a hatékonyság kell, hogy legyen a cél! Ehhez szükségünk lehet pl. vízlágyítóra, amely megkíméli eszközeinket, valamint egy jó csaptelep kiválasztásával is folyóvizet takaríthatunk meg.

 

Összegzés

A jó induláshoz egy átgondolt üzleti terv szükséges! Mindegy, hogy éttermet vagy kávézót nyitnánk, ugyan azt az utat kell bejárni, és legalább annyira elhivatottnak, szakmailag felkészültnek kell lenni mindkét területen.

„Egy jó vendéglő vagy kávéház arra való, hogy ott éljenek!” Egy vállalkozó feladata ezt lehetővé tenni az emberek számára. Akik hálájuk jeléül hírét viszik a helynek, majd visszatérnek, és lojalitásukkal köszönik meg a vendégszeretetet. Fontos elem a társadalmi felelősségvállalás is; teremtsünk élhető környezetet! Az emberi kapcsolatok kialakulásában, ápolásában mindig fontos szerepet játszottak a vendéglők és kávéházak. Szükség van rájuk!

Ez is érdekes lehet: