Család

Hogy kell SUPozni?

Itt a nyár és kipróbálnál a strandon egy új aktív kikapcsolódási formát? Esetleg már hallottál a SUP deszkázásról, ki is próbálnád, de fogalmad sincs, hogyan kéne elkezdeni? Mutatjuk a SUP és SUP evező használatát!

SUP deszka, SUP evező kiválasztása

Először érdemes kiválasztani a számunkra megfelelő SUP deszkát. Amennyiben a strandon bérelnénk, kevesebb dolgunk lesz ezzel kapcsolatban, hiszen a SUP bérlőpont dolgozói fognak segíteni nekünk a választásban. Viszont, ha vásárlásra adnánk fejünket mindenképpen járjunk utána a különböző SUP deszka és SUP evező fajtáknak. Magasság, testtömeg és funkció szerinti besorolásokban találjuk a SUP eszközöket, például gyerekek és nők számára is érdemes a külön nekik szánt kategóriákban böngészni. Funkció szerint pedig akár családi, túra vagy jóga SUP deszkák közül is válogathatunk, preferencáinkhoz igazodva.

A bérlőponton természetesen a SUP evező kiválasztásában is lesz segítségünk. Vásárláskor viszont szintén érdemes böngészni a kínálatban, hiszen a SUP evező többféle anyagból is készülhet, például lehet üvegszálas, karbon vagy alumínium, ami befolyásolja a  SUP evező súlyát, ezáltal használatát is. Egy számunkra megfelelő SUP evező használata biztosítani fogja megfelelő erőkifejtésünk az evezéshez, így pedig izületeinket is kímélni fogja.

A SUP és SUP evező biztonsága

Mielőtt ismertetnénk a SUP és a SUP evező használatát, fontos kitérni a sport biztonságára is. Mielőtt vízre kelnénk SUP deszkánkon, érdemes felvennünk egy mentőmellényt. Ezt mindenképpen tanácsoljuk azoknak, akik  kevésbé jó úszók, de tapasztaltabb társaiknak is egyszerűbb lesz visszamászni a deszkára egy esetleges leesést követően, ha viselnek mentőmellényt. A SUP deszkához, ahogy például a szörfdeszkákhoz is leash-t lehet erősíteni, melynek másik vége a bokánkra kerül. Fontos biztosítanunk magunkat a SUP deszkához, hogy az, egy leesést követően ne sodródjon el tőlünk és mi sem tőle.

A SUP evező elsüllyedése miatt sem kell aggódnunk, hiszen olyan anyagból készül, vagy olyan szivacsbetét található nyelében, melynek köszönhetően nem fog elsüllyedni.

A SUP és a SUP evező használata

Most, hogy már kiválasztottuk a megfelelő SUP és SUP evező párost, indulhat a vízre szállás. A SUP használata egyszerűnek tűnhet, de természetesen szükségünk lesz hozzá némi koncentrációra és egyensúlyérzékre.

  • Álljunk a SUP mellé körülbelül térdig érő vízben úgy, hogy a SUP legyen éppen elég mélyen ahhoz, hogy a deszkán lévő uszonyok ne érjenek a víz aljára.
  • Fogjuk meg a SUP deszkát a széleinél, és térdelve kezdjünk el felmászni rá, közvetlenül a SUP középpontja mögé. (A SUP közepét a fogantyú jelzi.)
  • Tartsuk kezeinket a tábla oldalain, hogy stabilizáljuk azt, majd az egyik lábfejünket lassan helyezzük térdünk helyére, majd a másikat is. Ezután fontos, hogy ne gyors mozdulattal álljunk fel, hanem szépen lassan, mellkasunkat emeljük, majd nyújtsuk ki lábainkat is.
  • Ezután lábaink legyenek körülbelül csípőszélességnyi távolságra egymástól, párhuzamosan, térdeink enyhén behajlítva.
  • Majd következhet a SUP evező; amikor a SUP jobb oldalán evezünk, a bal kéz legyen a T-markolaton, a jobb kéz pedig néhány centivel lejjebb a SUP evezőn. Az evezőt helyezzük a vízbe a SUP elé, húzzuk hátra és már indulhatunk is!

Reméljük tudtunk segíteni első SUP élményed előtt felkészülni és, hogy már biztosabban fogsz a SUP és SUP evező után nyúlni. Mindenekelőtt tehát ügyelj a biztonságra, majd máris indulhat egy felejthetetlen evezős vízi kaland, jó szórakozást kívánunk!

Ez is érdekes lehet: