Egészség, életmód

Miért nem öregszenek és híznak a japán nők? – Tanulj tőlük!

sushi

Hiszed vagy nem, a japán nők élnek legtovább a Földön, náluk az átlagéletkor 86.4 év! Emellett megőrzik karcsúságukat is öreg napjaikra. Mondhatjuk, hogy szerencsés génjeik vannak, mégis sokkal inkább életmódjuk felelős bomba alakjukért. Cikkünkben elárulunk tíz titkot, amitől hozzájuk hasonlóan Te is sokáig fitt és üde maradhatsz!

Halevő társadalom: a japánok fogyasztják a Föld halállományának tíz százalékát, ami évi összesítésben ötször akkora halmennyiséget jelent, mint amennyit például az amerikaiak vesznek magukhoz. A hal ráadásul a szervezetnek fontos omega3 zsírsavat tartalmaz, mely a hosszan tartó egészség és a fiatalság első számú receptje.

Mindent frissen: A japánok nem ismerik a tartósítószereket. Napi szinten fogyasztanak friss zöldséget és gyümölcsöt, ételeiket maguk készítik saját nyersanyagból. Emellett minden étkezéskor fogyasztanak brokkolit, káposztát, kelbimbót vagy karfiolt.

A kevesebb mindig több: Az európaiakkal szemben a japánok nem habzsolnak hatalmas mamut-adagokat az egyes fogásokból. Sosincs tele a tányérjuk, és nagy figyelmet fordítanak az étel dekoratív elrendezésére is. Lassan, megfontoltan esznek, nem rohannak, alaposan megrágják a falatokat. Az evés náluk nem szükséglet- kielégítés, hanem szertartás.

Csak semmi panír: a japán nők főleg grillezést, gőzölést vagy wokot használnak a főzéshez, kerülik az olajban sült, zsírban tocsogó dolgokat. Ehelyett szívbarát olajat használnak a sütéshez. Így nem is érzik sosem, hogy kipukkadásig tele lennének, mégis jóllaknak.

Kevesebb szénhidrátot fogyasztanak: A nyugati országokban az elhízás fő okai között szerepel a túlzott szénhidrát-fogyasztás, főleg a finomított péksütemények felelősek a fölös kilókért. Kenyér helyett a japán nők minden étkezéshez rizst fogyasztanak. Nem is igen látni túlsúlyos japán lányt!

Reggelizz, mint egy császár: Úgy tűnik, ez a mondás a japán nők körében is ismert: ők ugyanis eléggé megadják a módját a napi első étkezésnek. Több kisebb fogás kerül ilyenkor az asztalra, mint például gőzölt rizs, mizo leves tofuval, algás omlett és persze hal.

Csínján a sütivel: A japán nők nem zárják ki az édességet az étlapról, de sokkal kisebb adagokat fogyasztanak belőle, mint európai társaik. Így még erről a kényeztetésről sem kell lemondaniuk.

Mérgek nélkül szabadon: Japánban az étkezések elmaradhatatlan része a tea. A japán nők naponta fogyasztanak zöld teát, mely köztudottan méregtelenítő és anyagcsere-gyorsító hatású . Így ösztönösen salaktalanítanak is!

Mozgás, mozgás: A Japánban élő nők napi szinten sportolnak: bicikliznek, sokat sétálnak, hétvégéken kirándulnak. Jó közérzetük titka a folyamatos fizikai aktivitás. Ettől maradnak sokáig frissek és üdék.

Önsanyargatás nélkül: ezek után nem meglepő, hogy a japán nőknek nincs szükségük önsanyargató diétákra. Kedvenc ételeiket eszik, és mindig bő a választék: az ételek ugyanis változatosak és ízlésesen mutatnak a tányéron.

Életmódjuk miatt nincs szükségük arra, hogy bármit megvonjanak maguktól, és emiatt kiegyensúlyozott, harmonikus életet élhetnek, melyben nincs helye a túlsúlytól és az öregedéstől való félelemnek.

Kép forrása: Pexels.com

Ez is érdekes lehet: