Otthon

4 strapabíró dísznövény ágyások szegélyébe!

büdöske

A virágágyások szegélyébe elsősorban alacsony termetű, kompakt növényeket érdemes ültetni. A hazai kertészetek kínálatában számos olyan növény megtalálható, mely alkalmas erre a célra.

Cikkünkben négy olyan dísznövényt mutatunk be, amelyek amellett, hogy szép szegélynövényei lehetnek a kertünknek, még nagyon ellenállók is, azaz nem kell sokat vesződni a gondozásukkal. Lássuk, melyek ezek a dísznövények!

Nagyvirágú büdöske

A nagyvirágú büdöske legalább annyira népszerű virág, mint a később bemutatásra kerülő kisvirágú rokona, nemcsak kertekbe, hanem közterületek virágágyásaiba is rendszeresen ültetik. Nem véletlenül, hisz nagyban megkönnyíti az ágyások fenntartását köszönhetően igénytelenségének.

Jól viseli a tűző napot, és nem igényel sok öntözést, valamint gondoskodást. A kártevők és a betegségek is kerülik általában, így tényleg remek virág, ha látványos, könnyen fenntartható virágágyást, vagy ágyásszegélyt szeretnénk kialakítani.

Kisvirágú büdöske

A kisvirágú büdöskét, talán senkinek sem kell bemutatnunk. Kedves külsejű, vidéki hangulatot árasztó virág. Nagyvirágú rokonától annyiban tér el, hogy kisebb, de több virágot hogy nyáron, és az ősz elején.

Nem elég, hogy szép, és egyszerűen nevelhető (tűző napon, kevés vízzel is beéri), nagyon hasznos a kártevők elleni harcban is. Föld feletti és alatti részei is távol tartanak jó pár kártevőt, így a virágágyáson túl, akár a veteményesben is hasznunkra lehet, ha zöldségeket is termesztünk.

Bojtocska

A bojtocska rendkívül sokoldalú dísznövény, ugyanis nemcsak szegélynövényként, hanem balkonládák, sziklakertek hosszan tündöklő növényeként is megállja a helyét. Kék vagy sötétlila virágai bojtokra emlékeztetnek, egész nyáron nyílnak, főleg, ha rendszeresen levágjuk a már elszáradt virágait.

A büdöskéhez hasonlóan elviseli a tűző napot is, a különbség talán csak annyira, hogy kicsit jobban kell figyelni az öntözésére. Mérsékelten lehet öntözni, ugyanakkor túlöntözni nem szabad, mert nedves közegben megtámadhatja szürkepenész. Ezt leszámítva nem problémás virág.

Porcsinrózsa

A végére egy kakukktojást hagytunk, a porcsinrózsát, vagy, ahogy sokan emlegetik a kukacvirágot, az előzőektől teljesen eltérő külseje miatt. Ez a remek kis pozsgás növény, nem túl magas, a talaj mentén viszont sebesen növekedik.

Húsos, kicsi leveleivel, valamint a szivárvány szinte minden színében játszó élénk virágaival igazán kedves látványt nyújt. Jól mutat sziklakertben, köves, kavicsos környezetben, és persze ágyásszegélyként is.

Gondozása tényleg nagyon egyszerű, kezdő kertészek számára sem jelent kihívást. Mivel pozsgás növény, ezért jól gazdálkodik a nagyon kevés vízzel is, nem kell öntözni, annál is inkább, mert a túl sok nedvességtől elkezdhetnek rohadni a gyökerei, ami végül elpusztítja a növényt.

Kép forrása: Pixabay.com

Ez is érdekes lehet: