Otthon

4 hasznos tipp, hogy olcsóbb legyen a lakásfelújítás

lakásfelújítás

A lakásfelújítás soha sem olcsó mulatság, persze sokan megpróbálnak spórolni. A végeredmény persze nem mindig olyan lesz így, mint amit elképzeltünk, ugyanis legtöbben nem azon spórolnak, amin valóban kellene. Van pár egyszerű alapszabály, melyek betartása segítségünkre lehet abban, hogy a felújítás olcsóbb legyen, de a végeredményre se legyen panasz.

1. Tervezzünk!

A tervezés legyen az első lépés, ha lakásfelújításban gondolkodunk. Vegyük sorra, hogy mi mindent szeretnénk felújítani, milyen költségvetéssel tudunk számolni, és hogy konkrétan mit, milyenre is szeretnénk.

Ezzel egyrészt pontos képet kaphatunk, hogy mi fér bele a keretünkbe és mi nem, illetve a szakemberek dolgát is megkönnyítjük, ha pontosan tudjuk, mit milyennek képzeltünk el. Ha megvannak a konkrét tervek, elképzelések és a költségkeret is, akkor nem fogunk felesleges dolgokra költeni, olcsóbb lehet a felújítás.

2. Mi is vegyük ki a részünket a munkából!

Bizonyos munkafolyamatokat végezzünk el mi magunk. A csempe leverése, a tető leszedése, esetleg a sufni elbontása olyan feladat, amit akár mi is elvégezhetünk, így megspóroljuk ennek költségét.

Természetesen mindent azért ne végezzük el mi, mert a végeredmény nem biztos, hogy olyan lesz, mint ahogy megálmodtuk. Nem véletlen, hogy a felújítást és az építkezést is szakemberek végzik. Amit viszont magunk is meg tudunk csinálni, azt mindenképp érdemes, mert sokat lehet vele spórolni.

3. Okosan vásároljunk

Ha már megvannak a tervek, akkor irány a bolt, de mielőtt megvennénk mindenből az elsőt, ami a kezünk ügyébe kerül, érdemes alaposan utánajárni, hogy más boltban nem olcsóbb-e az adott alapanyag vagy kiegészítő.

A neten is érdemes körülnézni, viszont ebben az esetben számoljunk a szállítás költségével is, mert lehet, hogy úgy már drágább lesz a kinézett termék. Érdemes tehát okosan vásárolni, és csak azt megvenni, amire valóban szükség van.

Egyeztessünk a szakemberekkel és a szerelőkkel is, mit vásároljunk meg mi, és mi az, amit majd ők beszereznek.

4. Keressünk megbízható szakember

A szakember kiválasztása lényeges kérdés, ahogyan az is, hogy mit tartalmaz az árajánlat, amit kapunk. Mindenképp célszerű előre tisztázni, például, hogy az állványozás benne van-e az árban vagy nincs, illetve hogy az egyes munkafolyamatokra külön-külön keresnünk kell-e embert, vagy azt a szakember tudja számunka biztosítani.

Jelentősen leegyszerűsödik a dolgunk, ha egy kézben van minden, és nem kell minden munkafolyamatot külön egyeztetnünk. Az árajánlatot mindenképp beszéljük át, hogy mit tartalmaz és mit nem, mert ezzel könnyebben kordában tudjuk tartani a költségeket is.

Kép forrása: Pixabay.com

Ez is érdekes lehet: