Otthon

A hatékony fürdőszoba takarítás lépései

fürdőszoba takarítás

A fürdőszoba kitakarítása egy meglehetősen összetett feladat, hiszen nemcsak arról van szó, hogy kipucoljuk a mosdókagylót, a kádat, felmossuk a padlót és már kész is vagyunk. A lefolyókat, a fugát, és a tükröket is számításba kell venni, illetve azt sem árt szem előtt tartani, hogy ne csak szép hanem higiénikus is legyen a fürdő.

Hogy a lehető leghatékonyabbak lehessünk, érdemes egy tervet készíteni, hogy mi mindent is kell elvégeznünk, és az sem árt, ha tudjuk, ezeket a lépéseket hogyan végezhetjük el a legeredményesebben.

Milyen feladatokat kell elvégezünk, hogy csillogjon-villogjon a fürdőszoba?

A fürdőszoba takarítás első lépése a rendrakás, hiszen úgy nem is lehet alapos munkát végezni, ha mindenhol tusfürdős flakonok, a gyerek fürdőszobai játékai vagy piperecikkek hevernek. Mindent tegyünk el a helyére, illetve be a szekrénybe, és csak ezután lássunk neki a takarításnak.

A takarítás első lépése a portalanítás legyen, és a pókhálókat is ekkor távolítsuk el. Ha szépen lepucoltunk mindent, és pormentes az ablakpárkány, pókhálómentes minden sarok, jöhet a következő lépés, a tisztítás.

A mosdó, a kád vagy a zuhany legyen a következő célpont. Vegyszeres és természetes megoldást is választhatunk, mindegyikre számos módszer létezik. Ha minden tiszta, akkor jöhet a fuga tisztítása. Ez talán az egyik legmacerásabb feladat, emiatt szinte senki sem szereti, aggódnunk azonban nem kell, nem a fogkefével tisztítás az egyetlen megoldás.

Egyrészt a víz, a szódabikarbóna és az ecet nagyon hatékony megoldás a fugatisztításra, másrészt a megelőzésre is van lehetőség. Ha fugaimpregnálót használunk, akkor a penész nem telepszik meg, így ritkábban kell majd a fugát tisztítani.

A legutolsó lépés minden esetben a WC tisztítása legyen. Erre is számos módszer létezik. A boltok polcain többféle WC tisztító készítményt is találunk, de a WC-re akasztható, tisztító-illatosító készítményekből is rengeteg van már. A legolcsóbb módszer természetesen a házi készítmények használata, vagyis a szódabikarbóna, az ecet és a citromsav. Ezek is nagyon hatékonyak, ha tiszta, illatos és vízkőmentes WC-t szeretnénk.

Vegyszerek vagy természetes módszerek? Mit használjunk?

Mivel a fürdőszoba takarítás lépéseinél mindig vissza-visszatérő kérdés, hogy bolti vagy házi készítményt használjunk-e, ezért mindenképp érdemes erre a kérdésre is kitérni. A bolti készítmények mellett is sokan teszik le a voksukat, és ezzel sincs semmi baj.

Sokszor a bolti készítmények hatékonyabbak lehetnek, hiszen erősebb szerek, mint az otthoni készítmények. A használatuk során azonban nem árt odafigyelni. Az egyik fontos kérdés, hogy milyen pH értékű az adott készítmény, lehet semleges, savas vagy lúgos.

A savas készítmények pH értéke 0-5 közötti, ezeket márvány, zománc, mészkő felületek nem szabad használni, míg a lúgos szerek 8-14 közötti pH értékkel bírnak, és alumínium, horganyzott és festett felületek esetében kell kerülni a használatukat.

Nagyon fontos szabály, hogy a különböző vegyszereket tilos keverni, egymásra önteni, ugyanis nem tudhatjuk, hogy milyen reakcióba lépnek egymással, felszabadulhatnak maró, mérgező gázok, de robbanást is okozhatunk.

Manapság sokan nem szeretnek vegyszert használni, és inkább a régi, jól bevált, természetes megoldások mellett teszik le a voksukat. Számos, a háztartásban fellelhető dologból készíthetünk természetes tisztítószereket. A citromlé, a ciromsav, az ecet vagy a szódabikarbóna nagyon hatékony megoldás, ahogy a konyhasó, a gőz és a forró víz is segítségünkre lehet.

Kép forrása: Pexels.com

Ez is érdekes lehet: