Otthon

Frissítő finomság a kertből – Ismerd meg a mentát!

menta

A menta igazán remek gyógy és fűszernövény, főzhetünk belőle teát, ízesíthetünk vele italokat, gyümölcssalátákat, salátákat is. A nyár második felében, vagy vége felé nyíló virágaival látványnak sem utolsó! A kertészetek kínálatában számos menta faj és fajta megtalálható, ebben az írásban az ismertebb, és a különlegesebb mentákat mutatjuk be röviden.

Alma illatú menta

Alacsonyabb termetű mentafajta, kb. fél méteresre növekszik. Cserépben is nevelhető, szabadban pedig talajtakaró növényként ültethetjük. Ahogy neve is árulkodik róla, levelei dörzsölés után, kellemes alma illatot árasztanak.

Borsmenta

A borsmenta ismert és kedvelt gyógynövény, valamint fűszernövény is. A belőle készült tea remekül orvosolja a felfúvódást, enyhíti a görcsöket. Nyugtató hatása is van, ezért a nyugtató teakeverékek készítésénél is használják. Jól passzol gyümölcssalátákhoz, mártásokhoz és szószokhoz is. A fűszerkert díszeként is megállja helyét lila árnyalatú fürtös virágaival.

Csokoládé menta

A csokoládé menta egy igen érdekes kertészeti menta változat, kellemes menta aromájához ugyanis isteni csoki illat párosul. A mindössze 40 cm-es növény, látványnak sem utolsó, levelei haragoszöld színűek, míg szára és levélnyele bordós árnyalatú. Mérete miatt remekül nevelhető cserépben, szabadban talajtakarásra alkalmas.

Fodormenta

A fodormenta nagyobb termetű, akár 1 méteres magasságot is elérő menta. Levelei kellemesen, aromás, mentol illatúak. Betakarítani a nyár második felében bekövetkező virágzása előtt érdemes. Virágai kimondottan látványosak lila vagy fehér színben játszanak.

Gyömbér illatú menta

A gyömbér illatú menta a borsmentához és a citrom illatú mentához hasonló hatóanyagokban bővelkedik. Főzéshez és tea készítéséhez is remek választás. Lila színű virágaiban a nyár folyamán gyönyörködhetünk.

Marokkói menta

A marokkói mentát gyakran a legfinomabb mentaként emlegetik, ennek nem más az oka, mint, hogy kevésbé kesernyés, mint más menták. Könnyen nevelhető cserépben, nyár végén, ősz elején rózsaszín virágokat is hoz.

Narancs menta

A narancs menta kimondottan sokoldalú mentafajta, felhasználási lehetőségeket, valamint termesztést tekintve is. Jól érzi magát cserépben, balkonládában és szabadföldben is. Citrus illatú levelei frissen, ételek ízesítésére, főzve pedig teaként remekek. Külseje is érdekes, levelei kerekdedek és kissé bronzos árnyalatúak, nem is emlékeztetnek például a fodormenta fogazott szélű leveleire.

A különféle mentafajták termesztése és igénye lényegében megegyezik. Szeretik a világos, napos fekvést, a kellemes meleget, valamint a kissé nedves, legalább átlagos tápanyagtartalmú talajt. Rendszeres, mérsékelt öntözést igényelnek.

Kép forrása: Pexels.com

Ez is érdekes lehet: