Otthon

Konyhai szokások, amelyeket jobb, ha elfelejtünk

konyhai hibák

Amikor a konyhában sürgölődünk, hajlamosak vagyunk a kényelmet a praktikum elé helyezni. Ennek eredményeképpen sok rossz szokás kialakulhat. Ezek elsőre ugyan nem tűnnek akkora problémának, azonban hosszabb távon rontják a hatékonyságot, emellett könnyen eluralkodhat a káosz a konyhában. A továbbiakban bemutatjuk a leggyakoribb konyhai rossz szokásokat.

Nem mosogatunk főzés közben

Nagyon kényelmesnek tűnhet főzés közben csak beszórni a mosatlan edényeket a mosogatóba, esetleg a mosogatógépbe, de így csak halogatjuk az elkerülhetetlent. Minél nagyobb a kupac, annál kevésbé lesz kedvünk neki állni a mosogatásnak, szóval, ha van pár percünk főzés közben, érdemes azt a mosogatásra fordítani.

Megfeledkezünk a rendszerezésről

A rendszerezés hiánya akkor fog feltűnni, ha nem találunk főzés közben semmit. Egy megfelelő rendszerrel megkönnyítjük a dolgunkat, nemcsak főzés, de pakolás közben is. Érdemes a fiókokba fiókrendezőt beszerezni, és az edényeket, lábasokat is külön tartani, az étkészletről már nem is beszélve.

A hozzávalókat is érdemes rendszerezni, külön a fűszereket, a tésztákat, a száraz hozzávalókat, ezekhez érdemes üvegeket vagy dobozokat használni, nem a zacskós csomagolásukat. Így nemcsak a rendszerezés lesz egyszerűbb, hanem a molyokat is távol tudjuk tartani.

Tompa késeket használunk

Az élesítésről gyakorta megfeledkezünk, inkább erővel próbáljuk megoldani a problémát. Szinte mindenki járt már úgy, hogy zöldséget vagy épp húst aprított, a kés pedig életlen volt.

Az életlen késsel csak szenvedés a munka, erősebben nyomjuk, könnyed szeletelés helyett pedig csak kínlódunk, így sokkal tovább tart az alapanyagok előkészítése és fizikailag is megterhelőbb. Egy éles késsel könnyebb a munka, ezért pár hetente élezzük meg a késeket!

Vágó deszka mellőzése

Gyorsabbnak tűnhet tányéron felvágni a kenyeret vagy a zöldségeket, de nem túl hatékony, ráadásul a konyhapultban is kárt teszünk például, ha megcsúszik a kés. Utóbbi balesetveszélyes is!

Több helyen használjuk ugyanazt a szivacsot

Szivacs minden konyhában van, ám legtöbben ugyanazt a szivacsot használják a mosogatáshoz, a pult letörléséhez, vagy a padlóra pottyant ételek felszedéséhez. Ez higiéniai szempontból rendkívül rossz megoldás. A szivacsot csak mosogatásra használjuk! Legyen egy konyharuhánk a pult letörléséhez, egy a kéztörléshez, valamint további egy a leesett dolgok felszedéséhez.

Kép forrása: Pexels.com

Ez is érdekes lehet: