Család

Neked mi a szeretetnyelved?

szeretetnyelv

Szinte mindenkinek volt már olyan élménye, hogy meg akart lepni valakit, de az mégsem úgy reagált, ahogyan azt elképzelte, pedig csak a szeretetét szerette volna kifejezni. Legyen szó, családi kapcsolatokról vagy párkapcsolatról, a szeretet kifejezése nem mindig úgy sül el, ahogyan azt elképzeltük.

Ilyenkor persze szidjuk a másikat, hogy mi kitesszük szívünket és lelkünket, ő pedig nem értékeli az erőfeszítéseinket. Pedig lehet, hogy értékeli, csak az ő szeretetnyelve más, mint a miénk, és számára az a mód, ahogy mi kifejezzük a szeretetünket, nem a legmegfelelőbb.

Mindenképp érdemes megismerni, nemcsak a szeretetnyelv fogalmat, hanem a szeretetnyelv fajtákat is, ugyanis nagyon könnyen lehet, hogy a családi vagy párkapcsolati konfliktusok nagy részét a szeretetnyelvek különbözősége okozza.

Az elméletet Gary Chapman amerikai újságíró alkotta meg, aki szerint a szeretet közlése öt csatornán keresztül történhet.

Miért jó, ha ismered a szeretetnyelveket?

A szeretetnyelvek ismerete nemcsak abban segíthet, hogy megértsük, mi mit miért teszünk, hanem abban is, hogy a társunk, családtagjaink reakcióit is értelmezni tudjuk. Lehet, hogy más szeretetnyelvet beszélünk, és míg nekünk mondjuk egy ölelés természetes, vagy egy romantikus vacsora a szeretet kifejezése, addig a másiknak ezek nem ugyanezt jelentik.

Persze ettől még értékeli ezeket a gesztusokat, csak más módon fejezi ki felénk a szeretetét. Ha megtanuljuk a szeretetnyelveket, akkor értelmezni tudjuk párunk cselekedeteit.

Milyen szeretetnyelvek léteznek?

Chapman szerint ötféle szeretetnyelv van, melyek a következők:

  • Elismerő szavak: ha egyszerűen akarunk fogalmazni, akkor ez a dicséret. Akinek ez a szeretetnyelve, annak dicsérő szavakkal tudunk a legnagyobb örömet okozni, és valószínű, hogy ő is ezen a módon fejezi ki felénk a szeretetét.
  • Minőségi idő: ez osztatlan figyelmet jelent. Akinek az elsődleges szeretetnyelve a minőségi idő, a figyelmével fejezi ki felénk a szeretetét, és mi is így tudjuk vele leginkább éreztetni, hogy fontos nekünk. Ilyen gesztus lehet például az, hogy letesszük a telefonunkat, és csak rá figyelünk.
  • Ajándékozás: ezt a típust talán magyarázni sem kell. A gyerekeknél általában ez tűnhet az elsődleges szeretetnyelvnek, hiszen nincs gyerek, aki ne szeretne meglepetést kapni. Ilyenkor nem az érték a lényeg, hanem az, hogy kap valamit. Ez lehet apróság is. Ha párunk szeretetnyelve ez, akkor apró kis ajándékokkal tudunk leginkább a kedvében járni.
  • Szívességek: ez talán több magyarázatra szorul, mivel ezt a szeretetnyelvet sokan keverik össze a minőségi idővel. Pedig itt arról van szó, hogy úgy fejezzük ki a törődésünket a másik felé, hogy megteszünk helyette, vagy neki dolgokat, például kivisszük a szemetet, vagy elvisszük autóval, hogy ne kelljen sétálnia.
  • Testi érintés: ha számunkra a csók, az ölelés, a puszi és a simogatás a szeretet kifejezése, akkor ez az elsődleges szeretetnyelvünk.

Természetesen nemcsak egyetlen szeretetnyelvet beszélhetünk, de mindig van egy domináns, úgymond elsődleges szeretetnyelv, ami a leginkább örömet okoz nekünk.

Kép forrása: Pexels.com

Ez is érdekes lehet: