Otthon

Nyelvtanulás 30 felett

Nyelvet tanulni soha nem késő! Az viszont nem mindegy, hogy kötelezően tanuljuk-e vagy csupán önszorgalomból. Magamból kiindulva egy bizonyos kor után, minden könnyű, ami jóleső. Tehát, ami nem kötelező. Az ember elindul egy úton, érdeklődési körének megfelelően, és idővel rájön, ahhoz, hogy felfedezzen ismeretlen helyeket, nyelvtudásra van szüksége. Kinek az angol, kinek a német tesz jó szolgálatot, de akadnak, akiket rabul ejt a franciák különlegessége vagy az olaszok temperamentuma a nyelvválasztás során. Egy biztos, angol tanulása nyelviskolában bárkinek hasznos lehet, akár az alapoktól kezdve, kis szorgalommal eredményre vezet.

Nyelviskola vs. magántanár

Személyiség- és pénztárca függő, hogy ki, melyik megoldást választja. Személyiségtípus szerint vannak, akik képesek, és tudnak is csoportosan nyelvet tanulni, és vannak, akik ennek ellentétei, inkább a magánórák „saját” tempóját kedvelik. A nyelviskolákban is van lehetőség a nem csoportos (egyéni) nyelvtanulásra, de a csoportos óráknak nyilván kedvezőbb az ára. Elmondható, hogy akik szeretnének egy csoport részévé válni, haladni az előírt úton, időnként meg-megállva, annak megfelel a csoport dinamikája. Ellentétben azokkal, akik szeretik a maguk útját járni, és a maguk tempójában tanulni. Persze ezt a különleges bánásmódot meg is kell fizetni.

Nyelvtanfolyamok nemcsak személyes jelenléttel, hanem saját tempóban, online is működnek, amely 30 felett, munka mellett igen nagy segítség lehet! A nyelvtanulás titka csupán annyi, hogy a saját tempódban tudj haladni! Minél intenzívebben jársz az órákra, annál kedvezőbb számodra az ára. A tematikák ma már úgy vannak kifejlesztve, hogy egyedi óravázlatot, és az időbeosztásodhoz igazított órarendet vehetsz igénybe.

Tanulás szempontjából számít a kor?

Vannak szempontok, amik alapján azt mondanám, hogy igen. Hiszen az iskolapadból egy másik iskolapadba ülni sokkal egyszerűbb, mint újra elkezdeni nyelvet tanulni. De nincs lehetetlen, és nehéznek sem mondható. Minden csak elhatározás kérdése! Összességében nem számít a kor, sőt, esetemben könnyebbnek is tűnik, mert már az ember célorientált, sokrétű képzettséget szerzett, és megfelelő tapasztalatokkal rendelkezik. 30 évesen nem meglepő, hogy tanul az ember.  40 vagy 50 felett már inkább hobbinak nevezném a nyelvtanulást, amikor az ember jó esetben már csak azért tanul, mert szeretne úgy világot járni, hogy érti az emberek nyelvét; ezáltal megismeri a kultúrájukat, történelmüket, és szépirodalmi műveket lesz képes eredeti nyelven olvasni. Valami ilyesmi indíttatásból tanul az ember idősebb korban. Fontos az egész életen át tartó tanulás! Frissen tartja az elmét, és többek leszünk általa.

Összegzés

A nyelvtudás előre repíthet a pályánkon, segíthet a jobb pozíció elérésében, szofisztikált lesz a gondolkodásunk, frissül az elménk, és világpolgárrá válhatunk. Hiszen bárhová utazunk, bárhol is élünk a világban, meg tudjuk értetni magunkat, mindegy, hány évesek vagyunk. És ez a legfontosabb!

Ez is érdekes lehet: