Kert Otthon

3 nagyszerű ötlet, amivel feldobhatjuk a kertet!

virágágyás

Manapság egyre többen döntenek úgy, hogy kertes házba költöznek, és ennek egyik fő mozgatórugója maga a kert, illetve a kert adta előnyök. Természetesen, ahogyan a házra, úgy a kertre is vagyonokat lehet költeni, de akár kis befektetéssel is csodás teret hozhatunk létre, ahol az egész család élvezheti a jó időt.

Nagyon divatos manapság, hogy csak befüvesítjük az udvart, és kiteszünk pár kerti bútort, így azonban nem igazán lesz izgalmas, élettel teli a kert. A továbbiakban adunk néhány tippet, hogyan dobhatjuk fel az udvarunkat!

A növények adják a kert lelkét

Mit ér egy udvar növények nélkül? Persze sokan tartanak ettől, hiszen még él az a tévhit, hogy csak profi kertészek és a növényekhez nagyon értő hobbikertészek kertje lehet szép. Számos olyan növény létezik, mely nem igényel különösebb gondoskodást, mégis szépen mutat a kertünkben.

Ültethetünk fákat, bokrokat, kialakíthatunk virágágyást is, de akár egy kis veteményes is helyet kaphat a kertben, ahol néhány egyszerűen gondozható, aromás fűszernövény, eper vagy paradicsom teremhet. Ha nagyobb kertünk van, akár nyíratlan sövényt is telepíthetünk, de számos olyan dekoratív fa is létezik, amelyet szinte csak elültetnünk kell, később már nincs más dolgunk, mint gyönyörködni benne.

Érdemes utána járni, milyen növények illenek a könnyen fenntartható kertekbe, de ha már szereztünk egy kis rutint és élvezzük a kertészkedést, akkor kényesebb növényeket is ültethetünk. Ha kevés a helyünk, akkor dézsás növényeket is választhatunk, vagy kialakíthatunk egy kicsi sziklakertet is.

Sütés-főzés a kertben

Az udvar és a kert nagyszerű helyszíne lehet a kerti partiknak és családi összejöveteleknek, melyhez az étkezés is hozzá tartozik. Számos lehetőség van a kerti sütögetésre. Építhetünk bográcsozó helyet, egy kisebb szalonnasütőt, de akár kerti kemence is kerülhet az udvarba. Ha van elég helyünk egy komplett nyári konyhát is kialakíthatunk grillezővel, de egy szerényebb szalonnasütő is remek lehetőséget ad, hogy feldobjuk a kertet és a nyári délutánokat.

Ha kerti sütögetésre vágyunk, mindenképp érdemes végig gondolni, hogy mit és hova építünk. Egy szalonnasütőnek elég lehet, ha csak egyenes a talaj, de egy kemence számára már betonalapra lesz szükség. A kemence készülhet házilag, építtethetjük egyedi igények szerint, vagy megvásárolhatjuk készen is.

Alakítsunk ki teraszt

Bár az is elég lehet, hogy pár kerti bútort teszünk az udvarba, de igazán hangulatos úgy lehet a kertünk, ha kialakítunk egy kis teraszt. Ehhez használhatunk térkövet, de akár fából készült burkolatot is. Már csak kényelmes kerti bútorokra lesz szükség, esetleg egy hintaágyra, és élvezhetjük is a kertben töltött időt.

Kép forrása: Pixabay.com

Ez is érdekes lehet: