Otthon

Így alakíts ki gyerekbarát kertet!

gyerek a kertben

Sok család költözik manapság kertes házba, hiszen a kert egy olyan közeg, ami segíti a gyerekek fejlődését, valamint egészségük megőrzését is, ha minél több időt töltenek a szabadban. A kert nagyszerű módja annak, hogy eltöltsük az időt tavasztól őszig, ám egyáltalán nem mindegy, milyen kertet alakítunk ki.

Ahogyan létezik gyerekbarát lakás, úgy létezik gyerekbarát kert is, ám ennek megtervezése nem mindig egyszerű. Kis odafigyeléssel azonban megteremthetjük a tökéletes kertet az egész család, különösen a gyerekek számára. A továbbiakban bemutatjuk hogyan!

Legyen a kert izgalmas

Bár manapság nagyon trendi a szép, rendezett kert, ahol makulátlan a gyepszőnyeg, de egy kisgyerek számára a kertnek, izgalmasnak is kell lennie. Számukra a kert is egy vadregényes táj, amit felfedezhetnek, bújócskázhatnak és bunkert építhetnek.

Bár felnőttként biztosan jobban értékeljük az átlátható kertet, ahol szépen nyírott a sövény, esetleg van néhány szép és ízléses virágágyás vagy kicsi veteményes, de ha gyermekünk van, akkor érdemes úgy kialakítani a kertet, hogy zegzugosabb legyen.

A kert kialakításánál érdemes ilyenkor arra törekedni, hogy meseszerűbb legyen, egy igazi élmény a gyerek számára. Ha tehetjük, alakítsunk ki egy részt a kertben csak a gyerekek számára, ahol olyan növényeket ültetünk, amelyek dúsan növekedhetnek, esetleg olyan fákat, melyekre akár fel is mászhatnak.

Érdemes egy kis játszóteret is kialakítani, manapság már számos kerti játék közül válogathatunk. A kis veteményes és a gyümölcsfák is nagy kalandot jelenthetnek a gyerekek számára, ezeket sem szabad kihagyni egy gyerekbarát kertből.

Fő a biztonság!

A kert kialakításnál mindenképp törekedjünk a biztonságra is, hiszen a gyerekek épségéről van szó. Ha öreg fa van a kertben, nem muszáj kivágnunk, hiszen bunkernek vagy fára mászni tökéletes lehet, viszont csak akkor hagyjuk meg, ha valóban biztonságos is.

A növények kiválasztása is lényeges kérdés, semmi olyat ne válasszunk, amelynek bármelyik része mérgező lehet. Lehet, hogy a gyermekünk már nagyobb, és valószínűleg nem venné a szájába a növényeket, de jobb az óvatosság. A szúrós, tüskés és tövises növényeket is célszerű kerülni.

A biztonságos kerthasználat érdekében, fontos, hogy a gyerekeknek megtanítsuk, hogy is kell viselkedni a kertben. Melyik növényt szabad leszakítani és melyiket nem, melyik ehető, és ezek közül is melyik érett éppen. Ezeket a dolgokat elsajátítva gyermekünk biztonságban lesz a kertben és élvezetes lesz számára az itt töltött idő.

Kép forrása: Pixabay.com

Ez is érdekes lehet: