Kert Otthon

Jól alakítható örökzöld és télizöld növények sövény neveléséhez!

sövény

A sövények a terület határolására, a kert egy részének árnyékolására szolgálnak, nem utolsó sorban, segítenek elzárni a kertet a kíváncsi tekintetek elől, védve a privát szféránkat. Nevelhetünk alacsonyabb jelzősövényeket is, melyek főként határolnak, elválasztanak területeket egymástól a kertben.

Az előbbi feladatokon túl a sövények szerepet játszhatnak a madárbarát kert kialakításában is, mivel a sövények tömött ágrendszere biztonságos búvóhelyet és fészkelő helyet jelent a madarak számára, valamint, táplálékforrás is lehet, amennyiben olyan növényből áll, melynek termését szeretik a kertünkbe látogató madarak.

A lombhullatók, örökzöldek és a télizöld cserjék között számos olyan növényfajt találunk melyek alkalmasak nyírott, valamint kötetlenebb, szabálytalan sövény nevelésére is. Összeállításunkban az örökzöldek és télizöld növények közül válogattunk, és csoportosítottuk őket, aszerint, hogy milyen sövény nevelhető belőlük.

Szabályos, nyírott sövény kialakítására alkalmas növények

Ha nyírott sövény kialakításához ellenálló, igénytelen örökzöldet keresünk, akkor jó választás a júlia borbolya és a tiszafa is. A júlia borbolya igénytelensége mellett, jó szárazságtűrő is, a tiszafa szintén strapabíró növény, bár fontos megemlíteni, hogy mérgező.

A télizöld fagyal és a leylandi ciprus, akkor jelent jó választást, ha rövid idő alatt szeretnénk sövényt nevelni, mindkét örökzöld gyorsan növekedik és átlagos igényű, mérsékelt öntözést igényelnek. Világos helyre ültethető a magyal és a japán kecskerágó, utóbbi meghálálja az öntözést, a magyal pedig azt, ha tápanyagban gazdag talajba ültetjük.

Laza szabálytalan sövény kialakítására alkalmas növények

Természetes hatású, szabálytalan sövény nevelésére ültethetjük a jó szárazságtűrő képességű és ellenálló kerti mahóniát, mely az év nagy részében díszít, valamint világos, félárnyékos helyre, az örökzöld mirtuszloncot. Utóbbi szintén nem számít problémás növénynek, de mérsékelt öntözést igényel.

Mindkét célra alkalmas növények

A babérmeggy és a tűztövis univerzális növények, szabálytalan és nyírott sövény nevelésére egyaránt alkalmasak. A babérmeggy minden fényviszony mellett szépen fejlődik, a tűztövis inkább a világos napos helyet kedveli, emellett a szárazságot is jól tűri.

A nyugati tuja és a smaragd tuja, szintén alkalmas ezekre a feladatokra, viszont valamivel igényesebb örökzöldnek számítanak, fényigényük átlagos, azonban öntözést igényelnek. A smaragd tuja az öntözés hiányára, sárgulással és felkopaszodással is reagálhat.

Cikkünkben szándékosan nem tértünk ki az egyik, ha nem a legismertebb metszéssel alakítható dísznövényre, a puszpángra, mely rendkívül jól formázható és nincsenek speciális igényei sem, azonban olyannyira elterjedtté vált hazánkban is kártevője a selyemfényű puszpángmoly, hogy érdemes inkább más növényekben gondolkodni a buxus helyett.

Kép forrása: Pixabay.com

Ez is érdekes lehet: